EU projekt javne nabave EU fondovi Nexe crijep - 50 godina garancije

Održana prezentacija udruge MOJ OTOK

Objavljeno: 26.04.2016.

U hotelu Park Panolija, ovog je vikenda održano vrlo interesantno predavanje, Uklonimo azbestne krovove u Našicama. Organizator je udruga “Moj otok” uz pokroviteljstvo Grada Našica.

Predavanje je vodio predsjednik udruge “Moj otok” Nenad Maljković koji je rekao kako azbestni krovovi i fasade imaju za posljedicu obolijevanje od karcinoma pluća, te kako udruživanjem s jedinicama lokalne samouprave smanjujemo cijenu nabave i rada novih krovova. Naglasio je kako je ova akcija jedna od najbrže rastućih ekološka akcija te kako će biti od iznimnog utjecaja na zdravlje i okoliš u kojem živimo.

Nakon predavanja i mnoštva pitanja koje su naši sugrađani uputili predavaču Nenadu Maljkoviću, o samom predavanju i inicijativi da se pokrene ova edukacija kao i o odazivu sugrađana rekao je par riječi i sam gradonačelnik Krešimir Žagar.

„Zahvaljujući dobroj suradnji s udrugom Moj otok i grada Našica kao i komunalnog odjela ostvareno je ovo predavanje i upoznavanje naših sugrađana o utjecaju azbesta na zdravlje i okoliš. Azbest odnosno azbestne obloge, silikatne obloge koje imamo na svojim krovovima su praktični već dotrajale jer su od prije četrdeset i više godina. Tada je to bio materijal koji bio izuzetno poželjan, povoljan, postavljenje je bilo vrlo brzo i lako tako da su mnogi naši domovi i zgrade pokrivene upravo s tim pločama. Nažalost , naknadno je utvrđeno da one upravo utječu na zdravlje, ne da su toliko otrovne, ali kako znaju uzrokovati određene bolesti kao abestozu, a što je još i gore, mogu biti uzrok mnogih malignih bolesti. Dakle, radi se o materijalu koji je kancerogen tako da su mnogi gradovi diljem Hrvatske, a tako i Europe odlučili poduzeti nešto vezano uz to, točnije ukloniti ih sa krovova. Udruga Moj otok je pokazala, predvođena gospodinom i gospođom Majković, koji su danas prezentirali način što učiniti i kako su se i drugi gradovi uključili u ovu akciju. Svatko može postati član udruge, tako da oni koji žele promijeniti krovnu oblogu ostvaruje određeni popust odnosno korist pri zbrinjavanju azbestnih obloga. Zbrinjavanje može biti po kvadratu ili po kili, a za to kako vidimo su potrebna veća ulaganja pa će određeni dio troškova putem ovih akcija biti kompenzirano raznim popustima i rabatima u što s zadovoljstvom mogu vidjeti se uključuju i naši proizvođači između ostaloga i Našički NEXE. Grad Našice će se također uključiti sukladno s proračunskim mogućnostima koje ćemo utvrditi na prvom sljedećem rebalansu proračuna. Da li će to biti po kvadratu ili kili te o kojem će se iznosu raditi, to moramo utvrditi, ali u svakom slučaju u ovu hvale vrijednu akciju se uključujemo jer nam je u cilju pomoći našim sugrađanima da dođu do svojih novih i sigurnijih krovova, a samim time i do svog zdravlja.“ – rekao je među ostalim gradonačelnik Krešimir Žagar.

— preuzeto sa nasice.com